Albert Abrahams Hazewinkel Hzn.

Retour
Geboren: 24-04-1828 te Veendam
Overleden: 09-02-1862 Op Zee
Vader: Hendrik Alberts Hazewinkel
Moeder: Albertje Christiaans Koops
Gehuwd met: Annechien Jans Joosten (Wildervank, 1853)
Broers, tevens kapitein:
       Harm Addes Hazewinkel


Deel uit overlijdensakte:
Hendrik Smit, woonachtig te Veendam, thans stuurman op het te Wildervank te huis behoorend kofschip genaamd Prudence, waarvan gezagvoerder Albert Hazewinkel Hzn., en verklaarde dat voornoemd schip op een reis van St. Petersburg naar Engeland ter reede was liggende uit hoofde van tegenwind, als wanneer de Kapitein voornoemd, zich gisteren met de scheepsboot naar de wal begaf, teneinde van een scheepsanker te voorzien; - dat de Kapitein was vergezeld van equipagie, t.w. matroos Wijtze ..., ... tinga van de Lemmer, ligtmatroos Roelf Venema van Kiel-Windeweer, jongen J.A. van Kampen van Amsterdam.
Dat hij comparant gedurende den nacht op de terugkomst van de scheepsboot, echter vergeefsch heeft gewacht; dat hem in de loop van den voormiddag daarentegen was berigt geworden dat de Kapitein met drie personen, behoorende tot de bemanning van het schip Vrouw Gezina, den voorgaanden avond omstreeks 9½ uur de haven met de scheepsboot zeilende had verlaten, nadat daarin een scheepsanker was geladen geworden, dat de scheepsboot door eenige kustbewoners heden ochtend hier ter reede drijvende onders te boven leeg is gevonden geworden.
Dat hij comparant achter de hier algemeen opgevatte meening ten volle moest deelen dat de boot door een onbekend toeval omgeslagen zijnde er geen twijfel bestaat dat de Kapitein en de verdere bovengenoemde varensgezellen, aangaande wie men sedert hoegenaamd niets bespeurd heeft bij het omslaan der boot alle het leven hebben verloren.
H. Smit


Bronnen:
    - https://www.allegroningers.nl/
    - Voortvarend naar zee; Wilco Koldam
Geen afbeelding beschikbaar