Derk Derks Flik Jr.

Retour
Geboren: 28-08-1796 te Borger Compagnie
Overleden: 04-08-1829 Op Zee
Vader: Derk Derks Flik
Moeder: Geesjen Jans Germs
Gehuwd met: Beije Michiels Ruizinga (Veendam, 1824)
Broers, tevens kapitein:
       Jan Derks Flik
       Jacob Derks Flik


De vermelde geboortedatum is de datum van de doop.
Carrière
1815: kok op de Jonge Derk onder commando van Derk Derks Flik.
1819: matroos op de Goede Hoop onder commando van Derk Derks Flik.
1820-1822: was hij stuurman op de Goede Hoop onder commando van Derk Derks Flik.
In 1823 werd hij vermoedelijk kapitein van het schip Neptunis. De monsterrollen vermelden de achternaam de Jonge, Flik, met als voornaam Derk.
Verdere gegevens ontbreken nog.

In mei 1824 vertrok Derk van het Franse Île d'Oléron om een lading wijn en zout te halen. Op de terugreis naar Nederland dreven in het Kanaal een aantal vaten. Het bleken vaten met wijn te zijn. In totaal viste Derk 7 oxhoofden rode wijn en 3 oxhoofden witte wijn op. In de buurt van Texel kwam Derk in een dichte mist terecht en raakte uit de vaarroute. Door hulp van 5 loodsboten en met hulp van de plaatselijke bevolking werd het schip Twee Gebroeders te Texel binnengebracht.
Op 16 juni 1829 zeilde Derk vanuit het Vlie naar Riga. Daarna werd niets meer vernomen van het schip en zijn bemanning. Blijkbaar werd later duidelijk wat met het schip en de bemanning was gebeurd.
Beije, de weduwe van Derk, bleef achter met twee zoontjes, van 3 jaar en bijna 1 jaar oud.
In 1838 wilde Beije hertrouwen. Op de bijlagen bij het huwelijk van Beije en Hindrik Pieters Braam, zit een dokument waaruit blijkt dat Derk op zee was omgekomen op 4 augustus 1829:
Transcriptie:
Genoegzaam rechtens is bewezen dat Derk Derks Flik de jonge, gevoerd hebbende het Kofschip de Twee Gebroeders, op eene reis van Riga naar Amsterdam, den vierden Augustus des jaars 1800 negenentwintig in de nabijheid van Skagerrak met genoemd schip in zee gezonken en alzoo met het overige Scheepsvolk is om het leven gekomen.
Derk werd maar 32 jaar oud.


Bronnen:
    - https://www.allegroningers.nl/
    - www.delpher.nl/
    - www.familysearch.nl
    - Monsterrol, Museum aan de A
Geen afbeelding beschikbaar