Sebe Engel Brouwer

Retour
Geboren: 27-08-1859 te Veendam
Overleden: 26-03-1899 Op Zee
Vader: Engel Jans Brouwer
Moeder: Stijntje Hindriks Schnieder
Gehuwd met:
      - Aaltje Kuiper (Veendam, 1884)
      - Aagtje Kuiper (Veendam, 1887)


In maart 1889 is de Dankbaarheid vergaan en is Sebe, met zijn zoon Engel en andere bemanningsleden, omgekomen.
Zie voor details de betreffende berichten.

In Muntendam kwam de klap hard aan. Zowel het schip als de lading waren door omstandigheden niet verzekerd. Dat betekende dat naast het verlies van man en zoon er ook een groot materieel verlies was.
Aagtje bleef achter met vier kleine kinderen in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar. Waarschijnlijk woonde Aagtje nog steeds bij haar moeder in Muntendam. Van het ene op het andere moment waren de overgebleven gezinsleden in armoede gedompeld.
Van de burgemeester van Muntendam kreeg Aagtje toestemming om een collecte te mogen houden voor haar gezin om de ergste nood te lenigen, hoewel ze ervoor gewaarschuwd werd dat er in Muntendam niet veel te halen zou zijn omdat er weinig gegoede menschen wonen. Ze richtte daarom ook een verzoek aan het College van Burgemeester en Wethouders van Veendam om ook daar te mogen collecteren. Onbekend is wat de collectes hebben opgebracht.
Het noodlot was echter nog niet geweken want ruim 4 jaar later, op 28 oktober 1903, overleed ook Aagtje's zoon Hindrik op 16-jarige leeftijd in Farmsum.
Hoewel het zeemansleven het gezin veel leed had berokkend, trouwden twee van de drie dochters van Aagtje toch met een zeeman.
Hendrika Brouwer trouwde in 1915 met de zeeman Jans Bakker en Elsina Brouwer trouwde in 1918 met haar neef de zeeman Engel Brouwer.



Bronnen:
    - https://www.allegroningers.nl/
    - www.delpher.nl/
    - Ach lieve tijd - 400 jaar VeenkoloniĆ«n
Geen afbeelding beschikbaar