Hemmo Roelfs Zoutman

Retour
Geboren: 03-01-1847 te Kiel (D)
Overleden: 05-07-1915 te Zutphen
Vader: Roelf Hemmes Zoutman
Moeder: Ida Jans Sap
Gehuwd met:
      - Geesjen van Dam (Veendam, 1873)
      - Grietje Sleeboom (Delfzijl, 1877)
Broers, tevens kapitein:
       Jan Roelfs Zoutman


Op 23 april 1879 berichtte het "Algemeen Handelsblad" dat kapitein Hemmo Zoutman en zijn bemanning, de bemanning van het kofschip Engelina Harmanna van kapitein Willem Berends Dijkema had gered. Als dank voor het redden van de bemanning van het schip kreeg Hemmo Roelfs Zoutman een zilveren medaille.

Begin december 1897 was Hemmo met zijn schip de Vrouw Grietje op het eiland Borkum. Het schip van Hemmo lag voor de kust voor anker. Hemmo vroeg een bevriende zeeman, Christoffer Meijer afkomstig uit Farmsum, om hem van het eiland naar zijn schip te brengen. Toen Hemmo op zijn schip aangekomen was, vertrok Christoffer weer met zijn boot, maar door het stormachtige weer lukte het Christoffer niet om zijn schip te bereiken. Hemmo zag alles gebeuren en ging samen met een ander bemanningslid in hun boot om hulp te bieden, maar dat viel door de storm niet mee. Beide boten kwamen na een uitputtingsslag aan de oostkant van het eiland Borkum terecht. Christoffer was zo uitgeput dat hij nauwelijks nog kon lopen. Hemmo bracht met hulp van het andere bemanningslid Christoffer naar hotel Köhler en legde hem daar onder de veranda. Omdat het winter was, was het hotel gesloten. Daarna gingen Hemmo en het andere bemanningslid op zoek naar hulp.
Omdat Hemmo vaker op Borkum kwam, kende hij een aantal mensen op het eiland en zo ging het tweetal naar Gerrit Matroos die op Borkum woonde. Met z'n drieën gingen ze terug naar hotel Köhler, maar daar aangekomen bleek dat Christoffer verdwenen was.
De volgende morgen werd zijn lijk op het strand gevonden. Hij was gestorven van uitputting en kou op 8 december 1897. Hij werd op 11 december 1897 op Borkum begraven.
Christoffer werd maar 30 jaar oud.



Bronnen:
    - https://www.allegroningers.nl/
    - www.delpher.nl/
    - De familie Zoutman en de zee; Arda Vossebeld-Dijkhuizen
Geen afbeelding beschikbaar