Harm Geuchies Koops

Retour
Geboren: 06-04-1844 te Wildervank
Overleden: 14-03-1879 te Groningen
Vader: Geuchien Harms Koops
Moeder: Marchien Hindriks Tatje
Gehuwd met: Feika Temmen (Veendam, 1968)
Broers, tevens kapitein:
       Hendrik Geuchies Koops
       Jacob Koops


In de Veend. Ct. komt de volgende advertentie, voor onderteekend H.G. Koops:
"Thans, bij mijne tehuiskomst, zet ik mij met weemoed neder, om mijne mede-menschen met het treurige lot bekend te maken, van het vergaan van het tjalkschip Feika, op reis van Rönne naar Brussel, bij welke ramp mijne geliefde vrouw en mijne 3 zoo dierbare kinderen, hun graf in de golven hebben gevonden niet alleen, doch bij welke ramp ik ook geheel werd beroofd van have en goed. Ofschoon alles door mij werd beproefd, wat tot redding der drenkelingen kon strekken, verkeerde ook ik spoedig in levensgevaar en werd dan ook door hulp, die eenigen tijd later kwam opdagen, bewusteloos aan wal gebracht. Met een bedrukt gemoed, doch met het oog op God, die troost geeft aan bedrukten, en in het vertrouwen, zooveel als in mijn vermogen was, mijn plicht te hebben gedaan, betrad ik de woning van mijne schoonouders, doch nu zonder haar, zonder kinderen en beroofd van alles, in de hoop daar ook troost te zullen vinden.
Helaas! de behandeling welke ik daar bij mijn binnenkomen ontving, grenst aan het onmenschelijke. Hun eerste vraag was, waar ik hun kind en mijne kinderen had gelaten, waarom ik ze door de visschen en wormen had laten opeten, enz. Tot mijn leedwezen werd ik gewaar, dat ik met menschen uit de wildernis te doen had, met menschen die van de macht van God niets wisten; die niet wisten, dat de Heer geen rekenschap geeft van zijne daden. Den laster, welke door hen is verspreid, wensch ik niet te beantwoorden, maar laat het oordeel over aan allen, die deelnemen in mijn treurig lot.
Mochten dus de lasteraars willen voortgaan met hunnen laster, ik zal hen hierin niet hinderen. De troost, dat een der lievelingen, welke ik opgevischt, door mij aan de aarde is toevertrouwd, en het vertrouwen op God den Heiland zal mij verder leiden in dezen droevigen toestand."
Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant, 17-10-1878

Men zal zich herinneren de omstandigheden, waaronder in October van het vorig jaar het tjalkschip van den schipper H.G. Koops, ter hoogte van Norderney, verongelukte, en waarbij diens vrouw en drie kinderen het leven verloren. De schipper was de eenige, die zijn leven kon redden, en, van alles beroofd, het eiland bereikte. Sedert had hij dienst genomen bij andere schippers, het laatst op een tjalkschip, liggende in het Eemskanaal bij Groningen. Van dien bodem werd bij sedert jl. Woensdag vermist; men vermoedde, dat hij in het kanaal gevallen en verdronken zou zijn. Dit vermoeden is nu bevestigd; zijn lijk werd uit genoemd water opgehaald.
Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant, 18-03-1879
N.B.: Overlijdensdatum in de overlijdensakte is 14-03-1879, een vrijdag.





Bronnen:
    - https://www.allegroningers.nl/
    - Monsterrol, Museum aan de A
Geen afbeelding beschikbaar