Home
Home

Zoek een persoon
Personen

Zoek een schip
Schepen

Overzichten

Contact

Bronnen

Maten

Retour
Het schip
Aleksandr (1873)
Alexander (1874)
Ulysses (1874)
 
Meer informatie over dit schip
Uit Velzen meldde men het volgende:
"Heden zijn alhier allerlei fragmenten aangespoeld van een sloep en deelen van (vermoedelijk) een stoomschipscampagne, zooals riemen, ijzeren vlechtwerk en een sloep of giekstuk (wit geverfd), waarop met zwarte letters AMSTERDA; bij de M, die waarschijnlijk hiernaast heeft behoort, is het stuk afgebroken."
Menigeen zal deze tijding in verband brengen met de eerlang te verwachten binnenkomst van het stoomschip Stad Amsterdam en allicht ten opzichte van dit schip het ergste denken. Wij kunnen gelukkig mededeelen dat bedoelde gedeelten niet afkomstig kunnen zijn van dat schip, hetwelk nog te ver verwijderd moet zijn om hier te kunnen stranden. Waarschijnlijk zijn ze van eene sloep, welke in gebruik was bij het gestrande stoomschip Ulysses. Ten slotte geven wij hier plaats aan de volgende gevoelvolle woorden door de Amst. Ct. (Amsterdamsche Courant - red) aan een waarlijk treffend geval gewijd:
Heeft een onzer uitstekendste schrijvers, wij bedoelen Jonathan, in zijn Waarheid en Droomen, met diep gevoel en treffenden eenvoud geschetst, wat er véél achter de weinige woorden van een enkele, gewone doodadvertentie schuilen kan, al zijne schoone opmerkingen zijn niet minder van toepassing op de korte, dorre, maar zooveel zeggende "scheepvaartberichten." Het eenvoudige: "binnengekomen" uit een havenplaats, of het: "alles wel aan boord" in een praaibericht uit verre zeeën, welk een blijde boodschap, welk een schat van zielevreugd, ligt in die weinige letters opgesloten! Maar daarentegen, welk een verpletterenden, duizelingwekkenden slag brengen soms die korte tijdingen, even onverhoeds, het ouderhart of vrouw en kroost toe!....
Zoo, b. v., gisteren: "Ulysses gestrand, kapitein verdronken,"
ln die enkele woorden vernam een vader, te midden van zijn dagwerk op onze drukkerij, eensklaps den jammerlijken dood van zijn geliefden zoon een man in de kracht des levens, slechts 37 jaar oud, zelf gelukkig echtgenoot en vader, en die zich door voorbeeldig gedrag, geheele toewijding aanzijn beroep en degelijke studie, van scheepsjongen, onvermoeid en met inspanning zijner beste krachten, op de loffelijkste wijze had opgewerkt tot den rang van kapitein op een der stoomschepen van de Koninkl. Nederl. Stoombootmaatschappij, een ware eereplaats daar zij de keus uit de beste mannen van het vak heeft. Zoo nabij getuige van de onbeschrijfelijke vadersmart, die een enkel scheepsbericht, in zijn ijzingwekkenden kortheid, kan veroorzaken, dachten wij met innig meêgevoel aan zoovelen, die door dezelfde scheepsramp even diep getroffen worden, en zullen onze lezers, die gewis even als wij, zoo vaak door de kracht der gewoonte als het ware gedachteloos die korte, maar zooveel beteekenende tijdingen lezen, deze woorden van rouwbeklag niet misplaatst vinden.

Kleine Courant, 03-02-1877